„Śniadanie daje moc”
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Dlatego właśnie wybrano tę datę. Już od kilku lat, 8 listopada obchodzimy Dzień Śniadanie Daje Moc wspólnie ze szkołami z całej Polski. W tym roku dzień ten w naszej szkole uczciliśmy wyjątkowo 9 listopada. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
Dużo mówi się o znaczeniu śniadania w codziennym żywieniu naszych dzieci, a to dlatego, że statystyki wciąż pozostają niezadowalające. Według badań (wywiady z wychowawcami klas 1-6 szkół podstawowych) przeprowadzonych w kwietniu 2011 r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie firmy Danone i Banków Żywności: w blisko 40% klas 1-6 w polskich szkołach podstawowych są dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania. Prawie ćwierć miliona (220 tys.) dzieci szkół podstawowych odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju, np. wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu, – ok. 130 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce skarży się z powodu niedożywienia. Skutki zdrowotne rozpoczynania nauki bez spożytego śniadania są związane z hipoglikemią występującą u dziecka. Dolegliwości odczuwane przez ucznia to zmęczenie, ospałość, zaburzenia termoregulacji, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego zgłaszane jako bóle brzucha czy niekiedy luźne stolce. W czasie zajęć szkolnych dziecko wykonuje zarówno pracę umysłową, jak i fizyczną (gimnastyka).Zużywana energia ze śniadania zjedzonego w domu wystarcza na pierwsze godziny nauki. Aby uczucie głodu nie przeszkadzało w dalszej nauce, niezbędne jest zjedzenie kolejnego posiłku – drugiego, szkolnego śniadania. Wskazane jest, aby drugie śniadanie było przynoszone z domu i przygotowane ze zdrowych produktów. Rodzice mają wtedy pewność, że dziecko spożyło smaczny i pożywny posiłek, a nie słodycze. Według badania „Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków” przeprowadzonego w 2010 r. przez Centrum Badań Opinii Społecznej: co piąty Polak rezygnuje z codziennego jedzenia śniadania, dotyczy to zwłaszcza uczniów i studentów (40%). Aż 20% osób poniżej 24 roku życia rezygnuje ze śniadania kilka razy w tygodniu, co szósty uczeń czy student je śniadanie tylko sporadycznie lub w ogóle go nie jada. Dlatego powstał program edukacyjny: Śniadanie Daje Moc, w którym zachęca się rodziców i uczniów klas 0-3 szkół podstawowych, do utworzenia w klasach Klubów Śniadanie Daje Moc oraz do obchodzenia, 8 listopada, Dnia Śniadanie Daje Moc.
W Klubach Śniadanie Daje Moc, w czasie zajęć edukacyjnych, nauczyciele mają za zadanie przekazać najmłodszym cenne informacje, w oparciu o 12 zasad zdrowego odżywiania o roli prawidłowego żywienia oraz zorganizować w klasie wspólne drugie śniadanie ze zdrowych produktów przyniesionych z domu. Jest to świetna zabawa zarówno dla dzieci, jak i dla nauczycieli oraz zaangażowanych rodziców, dzięki której najmłodsi nauczą się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie. Podczas tego dnia robione są zdjęcia, nakręcane filmiki o tym, jak przebiegało zorganizowanie wspólnego śniadania.
Najważniejsze cele programu to:
- zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka,
- przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce-poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia.
Jak widać, jest jeszcze dużo do zrobienia w zakresie zdrowego żywienia najmłodszych i młodzieży. Program „Śniadanie daje moc” ma przyczynić się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania – w domu i szkole.