KOMUNIKAT w sprawie WZW typu A na dzień 24.04.2017r.

http://psse-ostrow.pl/menu-3/211-komunikat-w-sprawie-wzw-typu-a

http://psse-ostrow.pl/menu-3/210-o%C5%9Bwiadczenie-w-sprawie-wzw-typu-a

Powiatowy Zespół Reagowania Kryzysowego oraz Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny informuje, że na terenie powiatu ostrowskiego od początku lutego do dnia 24.04.2017r. odnotowano 17 przypadków zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu A (w tym jeden do dalszej weryfikacji medycznej). Było wśród nich 8 kobiet i 9 mężczyzn  w wieku od 17-tu do 68 lat. Byli wśród nich uczeń Liceum Ogólnokształcącego, pracownik urzędu, fryzjer, student, ślusarz, mechanicy samochodowi, bezrobotni, emeryt i 3-ech pracowników związanych z branżą spożywczą.

       „Wirusowe zapalenia wątroby typu A szerzy się głównie drogą pokarmową. Do zakażenia może dojść również drogą seksualną oraz rzadko poprzez krew drogą naruszenia ciągłych tkanek. Ze względu na występowanie (czasowo) wirusów w wymazach nosowo-gardłowych rzadko może dochodzić do zakażenia drogą kontaktową” – opracowanie z książki „Choroby zakaźne i pasożytnicze” – epidemiologia i profilaktyka – autor Wiesław Magdzik i inni.

Informujemy, że wszystkie osoby chore zostały hospitalizowane na oddziałach zakaźnych i stan ich zdrowia ulega poprawie.

         Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Ostrowie Wielkopolskim, z każdym chorym przeprowadza szczegółowy wywiad epidemiologiczny, z którego stara się uzyskać informację dotyczącą kontaktów z innymi osobami oraz wyjaśnieniem co te osoby jadły w okresie od miesiąca do dwóch miesięcy przed zachorowaniem. Od momentu zakażenia do chwili wystąpienia objawów chorobowych mija od 15 do 50 dni (średnio jeden miesiąc). Na tej podstawie Państwowa Inspekcja Sanitarna obejmuje nadzorem epidemiologicznym i lekarskim wszystkie osoby z bliskiego kontaktu. W uzasadnionych przypadkach dokonywane są też badania laboratoryjne. Z wywiadów epidemiologicznych typuje się te obiekty żywnościowo-żywieniowe, które pacjenci zapamiętali.  W tych właśnie obiektach przeprowadza się kontrole.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A często nazywane jest żółtaczką pokarmową lub chorobą „brudnych rąk”. Należy pamiętać, że najwięcej wirusów znajduje się w kale, dlatego też przestrzeganie elementarnych zasad higieny a zwłaszcza dokładne mycie rąk zapobiega rozprzestrzenianiu się tej choroby. W zakładach produkcyjnych i rozprowadzających żywność powinny znajdować się między innymi środki do dezynfekcji toalet, do dezynfekcji rąk a w przypadku kontaktu z żywnością nieopakowaną – używanie rękawiczek jednorazowych.

Nie ulega wątpliwości, że podstawowym zabezpieczeniem przed zachorowaniem są szczepienia ochronne. W wypadku szczepienia przeciwko WZW typu A są one płatne.

Powiatowy Zespół Zarządzania Kryzysowego oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna zdając sobie sprawę z powagi sytuacji, ponieważ do wielu lat nie odnotowano zachorowań na WZW typu A, apeluje jednak o niepoddawanie się nieuzasadnionej panice. Wszystkie podejmowane działania minimalizują zagrożenie i w chwili obecnej nie ma najmniejszych podstaw do stwierdzenia, że żywność jest niebezpieczna albo, że istnieje taki zakład żywnościowo-żywieniowy, który należałoby omijać. Jeśli taki zakład by istniał zostałby unieruchomiony decyzją Państwowego Inspektora Sanitarnego. Nie można jednak wykluczyć pojawiających się nowych zachorowań, ponieważ o zakończeniu „epidemii” będzie można mówić, gdy od ostatniego zachorowania minie 50 dni.

 

Przewodniczący                                                                                                          Państwowy Powiatowy

Powiatowego Zespołu                                                                                                        Inspektor Sanitarny

Reagowania Kryzysowego

Tadeusz Andrzej Biliński

w-c Starosta Roman Pacholczyk

Pokaż na:
  • Facebook
 
509px-herb_polski-svg_